CRO Race 2023.

Međunarodna biciklistička utrka CRO Race prerasla je u tradicionalni sportski događaj, po kojem je Hrvatska prepoznata u svijetu.
Kroz sedam dosadašnjih izdanja ova utrka učvrstila je svoje mjesto u UCI kalendaru te iz godine u godinu postaje sve popularnija i atraktivnija.
Osim sportske vrijednosti, CRO Race ima i posebnu turističku vrijednost, jer prolazi kroz sve dijelove Lijepe naše, od kontinentalnog dijela do obale, a posebno nas veseli što će i ove godine Primošten biti jedna od lokacija koje će biti u središtu svjetske javnosti koja prati ovaj sport. Prekrasni kadrovi hrvatskih destinacija ući će, putem live prijenosa, u domove milijuna ljudi, koji će imati priliku vidjeti ljepotu i raznolikost hrvatskih krajolika, destinacija i lokaliteta.

Osmo izdanje utrke CRO Race, koje će se održati od 26. rujna do 1. listopada, ponovno se vozi kroz šest etapa, a ovogodišnja prva etapa započinje u našem Primoštenu te će se voziti do Sinja (185km). Kako se razaznaje iz popisa etapa, CRO Race ove godine po prvi puta dolazi i na otoke. Novalja je tako postala prvi otočni cilj, a osim Paga, biciklisti će voziti i po Krku koji će kao domaćin ugostiti start pete etape i tako postati prvi otočni domaćin starta u povijesti utrke.

Zahvaljujući trasi dužoj od 1000 kilometara koja spaja kontinent s morem u svijet će opet biti poslana najljepša slika Hrvatske, naglašavajući ljepotu njezine različitosti i bogatstvo kulturne baštine. Utrka nije samo sportska manifestacija, već ima i značajnu ulogu u promociji Hrvatske kao poželjne (ciklo)turističke destinacije koja može privući kako biciklističke profesionalce, tako i entuzijaste, rekreativce i istraživače na dva kotača.

Biciklistički spektakl CRO Race i ove je godine pun uzbuđenja, a jedno od njih zasigurno je i četvrto izdanje KIDS CRO Racea koje privlači sve veću pažnju djece i građana svakim novim izdanjem. Virtualna utrka za djecu, koja će se i ove godine odvijati usporedno s glavnom utrkom, namijenjena je djeci školskog uzrasta u skupini od 9 i 10 te 11 i 12 godina. Djeca su na to natjecanje pozvana u suradnji s lokalnim osnovnim školama, a dok se djeca natječu na virtualnim trenažerima profesionalni biciklisti prolazit će trasom dugom gotovo 1000 kilometara. U  simulaciji virtualne utrke najmlađi natjecatelji imat će priliku doživjeti pravo uzbuđenje, ali i stvarne cestovne i vremenske uvjete s kojima se susreću profesionalni biciklisti na putu ka cilju.

S obzirom na to da ove godine utrka kreće s juga Hrvatske, KIDS CRO Race bit će održan 25. rujna sa startom u Primoštenu, a potom će, kao i prethodne godine, tradicionalno pratiti ciljeve etapa. Ako voliš bicikliranje ili jednostavno želiš imati super dan, pridruži nam se na KIDS CRO Raceu!

Sredstva prikupljena od turističke pristojbe namjenski se koriste za promicanje hrvatskog turizma i za poboljšanje uvjeta boravka turista u turističkom mjestu.
Turistička pristojba plaća se po svakom ostvarenom noćenju. Plaćaju je pod jednakim uvjetima domaći i strani državljani.

Turističku pristojbu u Republici Hrvatskoj plaćaju:
1. osobe koje u jedinici lokalne samouprave (u daljnjem tekstu: općina ili grad) u kojoj nemaju prebivalište koriste uslugu smještaja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost
2. osobe koje koriste uslugu noćenja na plovnom objektu nautičkog turizma (plovni objekti: jahta, brodica ili brod za gospodarsku djelatnost na kojima se pružaju turističke usluge u nautičkom turizmu – čarterski i brodovi za višednevna kružna putovanja)
3. brodovi na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama kada se brod nalazi na vezu u luci ili sidrištu luke
4. osobe koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
5. vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor u općini ili gradu koji nije smještajni objekt u smislu ovoga Zakona, za sebe i sve osobe koje noće u toj kući, apartmanu ili stanu i
6. vlasnik plovila koje nije plovni objekt nautičkog turizma u smislu ovoga Zakona, za sebe i sve osobe koje noće na tom plovilu u turističke svrhe.

Turističku pristojbu ne plaćaju:
1. djeca do 12 godina
2. osobe s invaliditetom od 70 % i većim i jedan pratitelj
3. osobe koje zbog potrebe rada ili obavljanja poslova koriste uslugu smještaja u općini ili gradu u kojem nemaju prebivalište, isključivo za vrijeme obavljanja poslova/rada
4. profesionalni članovi posade na čarterskim plovilima i brodovima za višednevna kružna putovanja
5. sudionici školskih paket-aranžmana s uključenim smještajem, koje su odobrile školske ustanove
6. osobe koje uslugu noćenja koriste u okviru ostvarivanja prava na smještaj kao korisnici socijalne skrbi i
7. studenti i đaci koji nemaju prebivalište u općini ili gradu u kojem se školuju kada borave u smještajnom objektu u toj općini ili gradu.

Turističku pristojbu umanjenu za 50% plaćaju:
1. osobe od navršenih 12 do 18 godina i
2. osobe do 29 godina koje su članovi međunarodnih omladinskih organizacija kada koriste usluge noćenja u omladinskim objektima za smještaj koji su uključeni u međunarodnu mrežu omladinskih objekata za smještaj (Hosteling International).

Više info: 
Odluke o visini turističke pristojbe za 2024. godinu
usvojene od strane Županijske skupštine Šibensko-kninske županije na 16. sjednici od 16. veljače 2023. godine.